Danimarka Schengen bölgesine dahil olduğundan vize başvuruları Schengen vizesi olarak verilmektedir. Danimarka Kültürel, Spor ve Konferans vizesi için umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşlarının vize almaları gereklidir. T.C. diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları 90 güne geçmemek koşuluyla vize almalarına gerek yoktur.
Danimarka'ya kültürel faaliyetler, organizasyonlar, spor müsabakaları ve spor etkinlikleri, konferans seminer gibi organizasyonlara katılmak için seyahat edecek kişilerin Danimarka Kültürel, Spor ve Konferans vizesi almaları gerekmektedir.
Danimarka vize başvurusu yapılırken önemli konulardan biri Danimarka vizesinin süresinin iyi kullanılmasıdır. Birden çok ülkeye seyahat edilecekse Danimarka vizesi alındıktan sonra seyahat edilecek ilk ülkenin Danimarka olması gereklidir. Danimarka vizesi sahibi kişiler seyahatlerini Danimarka'dan başlatmak şartıyla Schengen ülkelerini ziyaret edebilirler.
Danimarka vizesi seyahati için dönüş tarihinden en az 3 ay geçerli pasaport zorunludur. Vizenin basılabilmesi için pasaportta en az 2 boş sayfasının bulunması gereklidir. Danimarka Vize başvuru işlemleri Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Danimarka Başkonsolosluğu ve konsolosluk tarafından yetki verilmiş vize merkezleri, seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilmektedir. Vize başvuru formu İngilizce olarak doldurulmalıdır. Vize başvuru işlemleri tahmini olarak Danimarka'ya varış tarihinden en fazla 3 ay içerisinde yapılabilmektedir. Vizenin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması Danimarka Konsolosluğu'nun inisiyatifinde bulunmaktadır.
20 Mayıs 2012 tarihinden itibaren uzun dönemli vize başvurusunda bulunan kişilerin başvuru esnasında parmak izi alımı ve biyometrik fotoğraf çekimi vize başvuru merkezlerinde yapılmaktadır. 6 yaşından küçük başvuru sahiplerinin parmak izi alınmamaktadır.
Danimarka Kültürel Sportif ve Konferans Vizesi için Gerekli Evraklar
Danimarka Kültürel, Spor ve Konferans vizesi için başvuru sahibinin hazırlaması gereken evraklar aşağıda sunulmuştur. Danimarka Konsolosluğu gerekli gördüğü takdirde ek evrak talep edebilmektedir.
1. Vize başvuru formu. Eksiksiz olarak doldurulmuş, imzalanmış ve tarihli vize başvuru formu
2. Pasaport. Seyahat sonrası için en az 3 ay geçerliliği olan 2 adet boş sayfası bulunan pasaport. Pasaport fotokopisi: Varsa eski pasaportlar ve işlem görmüş tüm sayfaların A4 boyutlu fotokopileri.
3. Fotoğraf. 3.5 x 4.5 cm. ölçülerinde arka fonu beyaz, güncel 6 aydan eski olmayan 2 adet fotoğraf. Fotoğrafta başvuru sahibinin yüzü, çenesi, alnı, burnu, gözleri, kaşları ve ağzı net bir şekilde gözükmelidir.
4. Davetiye. Kültürel ziyaretler ve konferanslar için organizatör tarafından gönderilen davetiye veya kültürel etkinliği sağlayan kurumdan sözleşme ya da yaratıcı çalışma davetiyesi.
- Spor etkinlikleri için; spor kulübünden veya spor federasyonundan gönderilen davetiye veya spor etkinliğini katılımı onaylayan akreditasyon veya spor kulübü tarafından gönderilen sertifika.
5. Tam tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği. Akrabalık, yakınlık ilişkisi nüfus kayıt örneği üzerinde kanıtlanmalıdır.
6. Sağlık sigortasıSeyahat tarihlerini içeren Seyahat Sağlık Sigortası.
7. Uçak bileti rezervasyonu. Tüm bağlantılı uçuşları gösteren veya diğer ulaşım araçları.
8. Otel rezervasyonu veya seyahat planı.
9. Geçim kaynaklarının kanıtı: Banka hesabının son 2 aylık hesap hareketleri, düzenli gelir kanıtı örneğin son üç aylık maaş bordrosu.
- Başvuru sahibi çalışıyor ise; işvereninden izin mektubu veya izinli olduğunun onayı. İzin yazısında başvuru sahibinin şirkette ne görevle ve ne kadar süredir çalıştığı, Danimarka, Schengen ülkesini ziyaretinden sonra çalışmaya devam edeceği bilgisi eklenmelidir. Son 3 ayın maaş bordrosu, SGK işe giriş bildirgesi, SGK hizmet dökümü, işverenin faaliyet belgesi, oda sicil kaydı, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası ve şirket imza sirküleri.
- Başvuru sahibi çiftçi ise; ziraat odasından çitfçi sertifikası.
- Başvuru sahibi işveren ise; oda sicil kaydı, faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi, vergi kevhası.
- Başvuru sahibi emekli ise; emeklilik kanıtını gösterir belgeler. Emekli maaşını aldığı banka hesap hareketleri veya emeklilik belgesi.
- Başvuru sahibi öğrenci ise; İngilizce ve orijinal öğrenci belgesi.
10. Muvaffakatname. Başvuru sahibi eğer 18 yaşından küçükse ve tek başına seyahat ediyorsa Noterden onaylı muvaffakatname.Sadece bir ebeveyn çocuğa eşlik ediyorsa diğer ebeveynin noterden onaylı muvaffakatnamesi gerekmektedir.Bu durum eğer ebeveyn tek ebeveynse veya çocuğun velayeti varsa geçerli değildir.Eğer her iki ebeveyn de yolculuk ediyorsa muvaffakatnameye gerek yoktur
11. Sabıka kaydı. Emniyet'ten ya da E-Devlet'ten alınmış yurtdışı giriş ve çıkış sorgulaması.
Danimarka Konsolosluğu gerekli gördüğü durumlarda başvuru sahibinden ek evrak talep edebilmektedir.
90 güne kadar olan kısa dönem vize türleri için başvuru sahibinin ikamet edeceği özel yeri yoksa Danimarka'da kalmayı planladığı toplam gün sayısı kadar gündelik en az 46 euro'ya karşılık gelecek banka hesap cüzdanını sağlaması gereklidir. Davet eden kişi başvuru sahibine kalacağı yerin yanında finansal desteği de sağlıyorsa bu tutar talep edilmemektedir. Başvuru sahibi Danimarka'daki ziyareti esnasında günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar finansal belgelerini ispatlamak zorundadır. Günlük olarak 46 euro'yu karşılayacak finansal kanıt başvuru sırasında sağlanmıyorsa vizenin olumsuz olarak sonuçlanacağı anlamına gelmez.